Cholesterol je špatný...

Není to tak černobílé. Cholesterol je pro lidské tělo nepostradatelný. Je důležitou složkou buněčných membrán. Bez něj by se v těle nevytvářely hormony, vitamin D (pro správné vstřebávání a využití vápníku a fosforu) nebo žlučové kyseliny (pro trávení tuků). Nepostradatelný je také z hlediska tvorby nervové tkáně.

 

Není to tuk, ale pouze tukům podobná látka, která je součástí každé živočišné buňky. A lidské tělo je složeno z obrovského počtu buněk – z funkčních důvodů se jich nejvíce soustřeďuje do vnitřních orgánů jako např. mozek, játra, ledviny. Nedostatek cholesterolu by tak rozhodně mohl mít neblahý vliv na vývoj dítěte.

Předpokládá se, že by denní příjem cholesterolu neměl přesáhnout hranici 300 mg. Pestrá strava vyvážená s pohybovou aktivitou však většinou dokáže udržet správnou hladinu krevního cholesterolu. Ve výjimečných případech mohou být příčinou zvýšené hladiny cholesterolu v krvi geneticky podmíněná onemocnění.

 
Tabulka: Zdroje cholesterolu

Zdroj (velikost porce)

Množství cholesterolu (mg)

vejce (55 g)

319

máslo (10 g)

28

sádlo (10 g)

13

mozeček s vejcem (100 g)

3 013

mléko plnotučné (250 g)

30

jogurt plnotučný (150 g)

18

sýr Eidam 45% t.v s. (50 g)

37

šlehačka (100 g)

90

camembert 45% t. v s.

62

libové maso: hovězí, vepřové, drůbeží (100 g)

64

 
Pozn.: t.v s. .... tuku v sušině
 
 
Mgr. Veronika Březková, 3.3.2011

Comments