Vlákniny není nikdy dost...

Vláknina je složka rostlinné stravy nestravitelná enzymy lidského těla. V těle má mnoho funkcí: v žaludku způsobuje pocit sytosti, reguluje vstřebávání sacharidů, tuků, cholesterolu, váže na sebe vodu (a zvětšuje tak střevní obsah), je zdrojem enrgie pro buňky tlustého střeva, jako prebiotikum podporuje růst či aktivitu zdraví prospěšné střevní mikroflóry, dále má vliv na střevní peristaltiku (tím ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím) a v neposlední řadě funguje i jako prevence zubního kazu.

Vysoký příjem vlákniny by však mohl způsobit nedostatečné využití živin, což je u dětí zvláště nebezpečné. Celkový příjem vlákniny by u dětí mladších 2 let neměl přesáhnout 5 g. U starších dětí se množství vlákniny řídí dle vzorce „věk v letech plus pět“ (tzn., že doporučení konzumace vlákniny pro tříleté dítě je 8 g/den, pro pětileté

10 g/den). Pro dospělé končí doporučení na cca 30 g vlákniny na den.

 

Tabulka: Zdroje vlákniny 

Zdroj (100 g)

Množství vlákniny (g)

brokolice

2,8

kapusta

3,7

zelí bílé

2,7

čočka

10,6

sojové boby

21,9

fazole mungo

19,5

hrách

16,6

banán

3,1

hruška

2,4

červený rybíz

5,6

bílé pečivo

3

celozrnný chléb

8

lněné semínko

38,6

vlašské ořechy

6,1

 
 
Mgr. Veronika Březková, 3.3.2011
Comments